Mantua organiseert eerste wereldforum over verticale stadsbossen

Van 28 november tot 1 december 2018 vindt in de Italiaanse stad Mantua het allereerste wereldforum over verticale stadsbossen plaats.

Het World Forum on Urban Forests is een initiatief van de stad Mantua, de Italiaanse commissie voor natuur en ecologie (SISEF) en de Politecnico di Milano, de grootste technische universiteit van Italië. Het internationaal forum wordt gesteund door het FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Dikmen Vadisi Park – Turkije

Steden beslaan slechts 3 procent van het totale aardoppervlak, maar ze consumeren wel drie vierde van onze natuurlijke bronnen. Overal bepalen thema’s als pollutie, klimaatverandering en hernieuwbare energie het maatschappelijk debat, en dus achten de organisatoren van het WFUF de tijd rijp om een nieuwe cruciaal aspect aan de agenda toe te voegen: verticale stadswouden. Hoe kunnen we onze steden groener maken? Welke voordelen bieden verticale stadsbossen op het vlak van leefbaarheid, duurzame economische groei en sociale cohesie?

Beleidsmakers, landschapsarchitecten, vertegenwoordigers van ngo’s, designers, urbanisten en stadsontwikkelaars: tijdens het forum komen meer dan 400 experts uit een vijftigtal landen bij elkaar om het over het heilzame belang van groene infrastructuren in steden te hebben. De gesprekken worden in goede banen geleid door 2 curatoren: architect en stadsplanner Stefano Boeri, die wereldfaam verwierf met zijn verticale bossen, en Cecil Konijnendijk, professor in urban forestry aan de universiteit van British Columbia in Vancouver.

Op vrijdag 30 November zal landschapsarchitect Bas Smets, die het landschap van Nieuw Zuid uittekende, ook naar het Forum in Mantua afzakken. In zijn presentatie gooit hij een blik op de toekomst: Designing the green infrastructure and urban forest of the future.

Het volledige programma van het World Forum on Urban Forests vind je op https://www.wfuf2018.com/.