Britse toparchitect David Chipperfield ontwerpt duurzaam woonproject met fruitboomgaard op Nieuw Zuid

De Antwerpse buurt Nieuw Zuid pakt opnieuw uit met een grote naam uit de architectenwereld: Sir David Chipperfield ontwerpt ‘Boomgaard’, een kleinschalig, duurzaam woonproject met een unieke fruitboomgaard. De boomgaard zal zo’n 60 fruitbomen tellen en wordt ontworpen door de bekende landschapsarchitect Bas Smets.

“We willen niet zomaar een mooi gebouw neerzetten, maar willen een aangenaam stukje stad creëren”, aldus Sir David Chipperfield. “We zijn heel blij dat Triple Living ons gecontacteerd heeft om ons steentje bij te dragen aan de Antwerpse buurt Nieuw Zuid. Dat we, dankzij het masterplan van Paola Viganò, kunnen mee borduren aan een frisse en levendige wijk met aangename publieke ruimtes. De boomgaard, die voor iedereen toegankelijk zal zijn, is een belangrijk aspect van heel dit project.”

Met een echte fruitboomgaard in de centrale binnentuin, krijgen de toekomstige bewoners van Boomgaard een uniek stukje leven en natuur, vlak voor hun deur. Waar anders vind je een boomgaard met 60 fruitbomen middenin de stad? In welke andere stad kan je op een mooie nazomerdag het fruit rechtstreeks van de bomen plukken?

Focus op duurzaamheid

“Met Boomgaard willen we een positieve bijdrage leveren aan het uitzicht van de stad en het leven erin”, legt Chipperfield uit. “Duurzaamheid en het milieu zijn voor ons als architectenbureau heel belangrijk. We vertrekken steeds vanuit een holistische visie op duurzaam design.”

In 2019 ondertekende Chipperfield samen met zestien andere toonaangevende Britse architectenbureaus een duurzaamheidscharter, waarin hij zich engageert om met zijn ontwerpen een positieve impact te creëren op de wereld. Dit verklaart niet alleen de unieke boomgaard, maar ook de keuze om zo veel mogelijk te werken met natuurlijke materialen. Door onder andere CLT – cross laminated timber – te gebruiken in de structuur, wordt de CO2-uitstoot van het gebouw tot een minimum beperkt. Alle appartementen voldoen aan strenge isolatie- en energienormen en de verwarming wordt aangestuurd door een BEO-veld onder het gebouw. Ook de wintertuinen, die je aan weerszijden van het gebouw ziet, hebben een ecologische functie: ze verhogen niet alleen de levenskwaliteit voor de bewoners, maar vormen ook een buffer tegen wind, regen, koude en hitte. Zo zullen de binnenruimtes minder snel opwarmen of afkoelen. “We hebben het gebouw bewust ook tamelijk ondiep ontworpen”, aldus Chipperfield, “zodat er overal zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenkomt en er maximaal gebruik gemaakt kan worden van ventilatie.”

De overal ter wereld geroemde architecturale visie van Sir David Chipperfield is ook in het ontwerp duidelijk zichtbaar: de kenmerkende verticale gevelritmiek, het consequente gebruik van rechte lijnen en duurzame materialen, en de natuurlijke accenten die tot in de appartementen worden doorgetrokken. Het moge duidelijk zijn: hoewel het een kleinschalig project is, is Boomgaard groots in opzet.

De verkoop van de energiezuinige nieuwbouwappartementen in Boomgaard start deze maand. Als alles vlot verloopt, zullen de bouwwerken eind dit jaar al van start gaan. De vermoedelijke oplevering van het project is gepland voor eind 2025.

Chipperfield, veelvuldig bekroond architect

Sir David Chipperfield is één van de meest gelauwerde Britse architecten van de afgelopen decennia. Hij studeerde aan de prestigieuze Architectural Association School of Architecture in Londen, waar hij onder andere Zaha Hadid ontmoette. Na zijn studies ging hij aan de slag bij gerenommeerde architecten als Richard Rogers en Norman Foster. In 1985 richtte hij zijn eigen architectenbureau op: David Chipperfield Architects. In de jaren die daarop volgden groeide het kantoor uit tot één van de bekendste architectenbureaus ter wereld met kantoren in Londen, Berlijn, Milaan en Shanghai.

Meer dan honderd ontwerpen voor culturele, openbare, residentiële en commerciële gebouwen en talrijke stedenbouwkundige projecten leverden zijn bureau heel wat internationale awards op, waaronder de RIBA Stirling Prize (2007), de Mies van der Rohe Award van de EU (2011), de Deutscher Architekturpreis (2011) en eerder deze maand de Pritzker Prize (2023), die als nobelprijs voor architectuur te boek staat.