Dat de locatie van een pand een duidelijke invloed heeft op de waarde ervan, is niets nieuws. Dat de naam van de architect een gelijkwaardige invloed heeft op de waarde van je pand, is dat misschien wel. Mickael Vossen, financieel expert bij Triple Living, legt uit waarom toparchitectuur een gebouw waardevol maakt.
“Een grote naam rendeert, ook naar de toekomst toe.”
Dankzij de consequente investering van Triple Living in architecten die stuk voor stuk meedraaien aan de wereldtop, ontpopte Nieuw Zuid zich tot een architectuursite van internationale allure, en een referentie voor andere bouwmeesters. De site haalt regelmatig de wereldpers en ook in academische kringen wordt met interesse gekeken naar de Antwerpse stadsontwikkeling. Nieuw Zuid mocht al studenten verwelkomen uit Japan, Nederland en Duitsland, en regelmatig kan je gidsen bezoekers zien rondleiden in de wijk. Dat is niet alleen goed nieuws voor bewoners; omwonenden zien de waarde van hun panden stijgen en investeerders op Nieuw Zuid worden bevestigd in hun keuze. Architectuur brengt op. Er staat wel degelijk een monetaire waarde tegenover de kunst van het bouwen.
De wet van de schaarste
Voor investeerders is een belegging in een signatuurgebouw een goede zaak. Een ontwerp van een architect die zich kan meten met de besten van de wereld, geldt immers niet alleen als kwaliteitslabel, maar doet ook de toekomstige meerwaarde alleen maar stijgen. “Een grote naam rendeert, ook naar de toekomst toe”, zegt Mickael Vossen. “Niet alleen fungeert een ontwerp van een bekend architect als kwaliteitslabel, maar het creëert ook een unieke opportuniteit voor de bewoners. De kans om in een gebouw van een man als Boeri te wonen is klein, zeker in België. En schaarste creëert waarde. Een signatuurwoning stijgt in emotionele waarde voor de bewoners, omdat het een unicum, een soort van statussymbool wordt, iets om te koesteren. Maar ook de monetaire waarde neemt toe. Vergelijk het gerust met de kunstmarkt. Een gewaardeerd schilder of kunstenaar met naam brengt tientallen malen meer op dan een nobele onbekende, ook al is zijn werk nog zo verdienstelijk. Hetzelfde mechanisme is ook in de bouwkunst aan het werk.”
“De appartementen van één van onze architecten zijn in vijf jaar tijd verdubbeld in prijs.”
Opwaardering van de buurt
We zagen het gebeuren na de komst van het MAS op het Eilandje en met de inhuldiging van het Havenhuis op Antwerpen Noord: waar een architecturale landmark neerstrijkt, krijgt de hele buurt een nieuw elan. Dat is niet anders voor Nieuw Zuid.
Mickael Vossen: “De komst van toparchitectuur doet de waarde van de buurt ook stijgen. Om een concreet voorbeeld te geven: één van onze architecten is Stefano Boeri. Vijf jaar geleden zette hij een project neer in Milaan waarmee hij destijds de wereldpers haalde. Dat was in een buurt die toen niet veel voorstelde. Een beetje achtergesteld, vuil op de straten, veel beton, weinig handel etcetera. Sindsdien is die buurt geëvolueerd van achterbuurt tot trendbuurt, waar bedrijven, hippe winkels, creatieve hubs en nieuwe places to be zich komen vestigen. De vastgoedwaarde van de omliggende panden is er de hoogte in geschoten. De appartementen in Bosco Verticale zelf, zijn in vijf jaar tijd letterlijk verdubbeld in prijs. Geen slechte opbrengst, lijkt me.”