Forest City: Boeri ontwerpt verticaal stadswoud in China

De vermaarde Italiaanse architect Stefano Boeri (61), één van de toparchitecten die aan het werk is op Nieuw Zuid, creëert ‘verticale bossen’ in steden: woontorens vol bomen en struiken. In de Chinese stad Liuzhou begint in 2020 de bouw van een hele ‘Forest City’ voor 30.000 inwoners, waarvoor hij het ontwerp leverde.
China wil de eerste ‘bosstad’ ooit bouwen en er 30.000 mensen in onderbrengen. De stad zal jaarlijks 10.000 ton CO2 absorberen en 900 ton zuurstof produceren. Daar moeten de 40.000 bomen en liefst 1 miljoen planten in de stad voor zorgen.

Tegen 2020 moet de eerste bosstad ter wereld klaar zijn. Het revolutionaire project zal de luchtvervuiling tegengaan waar China zo berucht om is. ‘Forest City’ in de zuidelijke Guangxi-provincie zal er ronduit fenomenaal uitzien.

De plannen zijn klaar, dus kan China aan de bouw beginnen. De stad zal 1,8 vierkante kilometer groot zijn, ongeveer half zo groot als Central Park in New York. Met elektrische treinen kunnen inwoners snel en ecologisch naar de nabijgelegen stad Liuzou reizen.