Stefano Boeri ontwerpt 3 gebouwen in Afrika

De Italiaanse architect Stefano Boeri bewijst eens te meer dat hij niet enkel in West-Europa een grote naam is: na verschillende projecten in China, gaat hij binnenkort ook op het Afrikaanse continent aan de slag. In de buurt van de Egyptische hoofdstad Caïro ontwerpt hij drie kubusvormige gebouwen: één hotel en twee appartementsgebouwen.

Boeri’s drie kubussen komen in de nieuwe administratieve hoofdstad van Egypte, die momenteel aangelegd wordt op zo’n 40 kilometer van Caïro. Voor het ontwerp valt hij terug op zijn bestaande succesconcept, namelijk dat van de verticale stadsbossen. Op de drie gebouwen, die elk zo’n 30 meter hoog worden, komen zo’n 350 bomen en 14.000 struiken. Volgens experten zijn die goed voor een jaarlijkse absorptie van 7 ton koolstofdioxide en een zuurstofproductie van 8 ton.

Boeri’s eerste Arikaanse vertical forest is een samenwerking met de Egyptische designer Shimaa Shalash en met landschapsarchitect Laura Gatti, met wie hij vaak samenwerkt. De constructie van de zogenaamde green cubes begint volgend jaar en moet tegen 2022 afgerond zijn.

Ontwerpen van Boeri ook in België heel populair

Ook bij ons maken de ontwerpen Stefano Boeri heel wat los bij de mensen. Van zijn eerste gebouw in België – Palazzo Verde in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid – moet de eerste steen nog gelegd worden, maar toch zijn al 75 % van de appartementen in ‘het groenste gebouw van Vlaanderen’ verkocht. Boeri’s toren op Nieuw Zuid moet tegen 2021 klaar zijn.