Komen huizen binnenkort uit de printer gerold?

In 2019 verschijnen in Eindhoven de allereerste bewoonbare huizen die met een 3D-printer gemaakt zijn. De vijf betonnen woningen maken deel uit van project Milestone en zullen in de nieuwbouwwijk Meerhoven gezet worden.
Het zijn niet de eerste 3D-geprinte woningen. Ook in Frankrijk en Rusland staan er al. Het zullen wel de eerste bewoonbare exemplaren zijn en dat is nog niet eerder vertoond. De reeds bestaande 3D-geprinte huizen zijn er puur om te laten zien wat er met de printtechnologie allemaal mogelijk is. In Eindhoven durft men de stap aan om 3D-geprinte woningen op te nemen in het officiële bestand.
De vijf printhuizen met opvallende ronde vormen worden in Bosrijk, een landschapspark in de wijk Meerhoven, neergezet. Ze worden na elkaar gerealiseerd, zodat ze elke keer eventuele verbeteringen en uitbreidingen kunnen doorvoeren. Het eerste huis is nog gelijkvloers. Het vijfde huis bestaat uit drie verdiepingen en moet op locatie gebouwd worden.

De huizen doen denken aan de stenen woningen van de Flintstones. Het Eindhovense architectenbureau Houben/Van Mierlo liet zich voor haar ontwerp inspireren door zwerfkeien in een groen landschap. De asymmetrische vormen van de huizen tonen meteen een groot voordeel van een 3D-printer: met stenen zijn dergelijke vormen immers niet te maken. Een ander voordeel: aan de buitenkant zijn de muren rond en grillig, binnenin zijn ze kaarsrecht. Handig als je je meubels tegen de muur wil plaatsen.

In het kader van een ontwikkelingsproject worden er volgend jaar zo’n 100 3D-printhuizen gezet in El Salvador. Ook die zullen bewoond worden.