Architecte Paola Viganò ontwikkelde het masterplan van Nieuw Zuid en ontwierp daarmee ook meteen het grootste woonproject van België. Een gesprek met de visionaire dame over haar ontwerp van Nieuw Zuid.
Hoe samenleven?
“Voor elk stadsproject vertrekken wij vanuit de vraag: hoe kunnen we hier samen leven? Niet alleen wonen, dus. Als urbanist draag je een grote verantwoordelijkheid. De manier waarop we de openbare ruimte inrichten, bepaalt voor een groot stuk hoe we er gaan leven.”
’t Stad compleet
“Voor ons voelde dit project aan als een kans om Antwerpen te vervolledigen en de wijk het Zuid door te trekken zodat de stad niet stopt achter het nieuwe Justitiepaleis. Om de stad verder te zetten, wilden we niet iets compleet anders maken dan de bestaande stad. Daarom zijn we vertrokken van bekende stadselementen zoals open ruimte, een woonstraat, een binnenkoer en een toren.”
Buurten in de buurt
“Nieuw Zuid wordt opgedeeld in zeven striga’s. Buurten in de stadsbuurt zeg maar. Een striga is een geheel dat bestaat uit een rustige woonstraat en telkens twee woonblokken met een gemeenschappelijke groene binnenruimte. De striga’s staan zowat loodrecht op de Schelde om zoveel mogelijk mensen een mooi uitzicht te geven en worden met elkaar verbonden via één centrale hoofdstraat. Die inplanting geeft de wijk een zekere dikte of body, een meerlagigheid in tegenstelling tot de enkele bouwlaag die we zien op de dijken van de Belgische kust bijvoorbeeld.”
Elk z’n eigen panorama
“Een uitzicht heeft een belangrijke functie, het geeft een gevoel van ruimte en dat is goed voor je welzijn. Het opzet voor ons was: elk appartement moet minstens één panorama hebben. Een uitzicht op de Schelde, op het park of op beide.”
Park als groene oase
“Ons masterplan onderscheidde zich van de andere voorstellen, omdat we als enigen een park van 6 hectaren voorstelden. Samen met Bas Smets die het landschap uittekende, laten we de natuurlijke omgeving tot haar recht komen én vinden we ze opnieuw uit.”
Samen leven opnieuw uitgevonden
“Met Nieuw Zuid willen we een wijk creëren waar auto’s niet per se nodig zijn, waar schoollopen, winkelen en wonen samengaan met voldoende publieke open ruimte en mooie uitzichten op groen of de Schelde. Dat is ons antwoord op de vraag hoe we samen kunnen leven in de stad.”