Peter Zumthor viert tachtigste verjaardag met unieke expo over zijn werk

affiche van de Peter Zumthor-expo in Oostenrijkse WerkraumhausOp 26 april wordt de bekende Zwitserse architect Peter Zumthor 80. Geen beter moment dus om een expo te openen over zijn imposante werk als architect. Van 18 maart tot en met 16 september stelt hij 40 architectuurmodellen uit zijn atelier voor, op een locatie die hem na aan het hart ligt: het Werkraumhaus in het Oostenrijkse Andelsbuch is één van de gebouwen die hij tijdens zijn meer dan vier decennia durende carrière ontwierp.

Zumthor is een authoriteit in zijn vak en werd gedurende zijn rijkgevulde carrière overladen met prijzen. De bekendste is wellicht de Pritzker Prize, die hij in 2009 mocht ontvangen. Hij groeide op als zoon van een meubelmaker en in die zin is het niet verwonderlijk dat hij zelf als architect bekend staat om zijn grote vakmanschap. Zijn ontwerpen passen het best in de school van het Zwitserse minimalisme, maar hij heeft altijd een wat eigenzinnige kijk op architectuur gehad. Zijn bouwwerken zijn tegelijk modern en traditioneel, tegelijk sober en in het oog springend. Zumthor is een perfectionist die erom bekend staat dat hij met een minimum aan middelen een maximum aan effect bereikt.

In zijn zoektocht naar eenheid tussen vorm, constructie en materiaal blijft hij vaak heel lang schaven aan zijn architecturale modellen. Zij vormen het beste bewijs van zijn voortdurende zoektocht naar eenheid. Dit verklaart wellicht waarom de modellen van Zumthor onder architecten en designers altijd een speciale reputatie hebben genoten. In tegenstelling tot vele van zijn tijdgenoten, werkt Zumthor niet met abstracte modellen in moderne softwaretoepassingen. Met zijn levende modellen wil Zumthor architectuur concreet houden. Zo komen volgens hem de materialen, het vakmanschap, de texturen en het ruimtelijk gevoel veel beter tot uiting. Architectuur is de verpakking van het leven, aldus Zumthor. En die verpakking moet zo concreet mogelijk blijven.

Peter Zumthor heeft ook altijd een wat mysterieuze zweem rond zich gehad. In tegenstelling tot andere architecten van zijn grandeur, heeft hij geen portfolio-website en hij geeft maar heel zelden inkijk in zijn manier van werken. Daarom is het des te unieker dat hij vanaf 18 maart 40 van zijn modellen tentoonstelt.

De expo ‘Architekturmodelle aus dem Atelier Peter Zumthor’ wordt gecureerd door de Finse architect Hannele Grönlund en Peter Zumthor zelf. Ze omvat enkele modellen die nog nooit eerder vertoond werden.