Sir David Chipperfield was al één van de meest gelauwerde Britse architecten van de afgelopen decennia. Sinds gisteren is hij dat nog een tikkeltje meer: hij werd bekroond met de prestigieuze Pritzker Architecture Prize, de hoogste onderscheiding die je als architect kan krijgen.
De jury van de Pritzker Prize prijst Chipperfield onder meer omwille van zijn lange carrière waarin hij, wars van alle trends en hypes, een ingetogen eigen weg koos, met een uitstekende conceptuele visie en een doorgedreven focus op duurzaamheid.
Sir David Chipperfield is ongetwijfeld één van de meest invloedrijke architecten en ontwerpers van deze tijd. Een erudiet man, met een uniek oog voor detail. Zijn oeuvre beperkt zich niet enkel tot iconische gebouwen als het Kunsthaus in Zurich of de Neue Nationalgalerie in Berlijn. Hij gooit ook hoge ogen met zijn stijlvolle interieurontwerpen voor modehuizen en restaurants en werkt samen met de bekendste designmerken aan interieurvoorwerpen en luxueuze accessoires. In een carrière die ondertussen meer dan vier decennia beslaat, is hij uitgegroeid tot een inspiratiebron voor heel veel jonge architecten, interior designers en productontwikkelaars. Hulde!
Gevormd door vroegere Pritzker-winnaars
Chipperfield werd in 1953 geboren in Londen. Hoewel hij aanvankelijk dierenarts wilde worden, ging hij onder invloed van zijn leerkrachten na zijn middelbare school architectuur studeren. Eerst aan de Kingston School of Art en later ook aan de prestigieuze Architectural Association School of Architecture in Londen, waar hij onder andere Zaha Hadid ontmoette. Na zijn studies ging Chipperfield aan de slag bij gerenommeerde architecten als Richard Rogers en Norman Foster.
Tijdens zijn eerste jaren als zelfstandig architect legde hij zich voornamelijk toe op het ontwerpen van winkelruimtes. Na een geslaagd ontwerp voor een van zijn winkels in Londen, nodigde de Japanse mode-ontwerper Issey Miyake hem uit in Tokyo. Hij zou er gedurende een periode van 5 jaar vaak verblijven. Zijn inspirerende periode in Japan werd het begin van een mooie carrière, want behalve enkele winkeldesigns ontwierp Chipperfield in Japan ook zijn eerste (kleine) gebouwen en hij ontmoette er de latere Prizker Prize-winnaar Tadao Ando, met wie hij geregeld samenwerkte.
In 1985 richtte hij zijn eigen architectenbureau op: David Chipperfield Architects. In de jaren die daarop volgden groeide het kantoor uit tot één van de bekendste architectenbureaus ter wereld met kantoren in Londen, Berlijn, Milaan en Shanghai.
Veelvuldig gelauwerd
Meer dan 100 ontwerpen voor culturele, openbare, residentiële en commerciële gebouwen en talrijke stedebouwkundige projecten leverden zijn bureau heel wat internationale awards op, waaronder de RIBA Stirling Prize (2007), de Mies van der Rohe Award van de EU (2011) en de Deutscher Architekturpreis (2011).
Persoonlijk werd Chipperfield ook veelvuldig gelauwerd. Zo is hij lid van de Royal Institute of British Architects (RIBA) en erelid van de American Institute of Architects en de Bund Deutscher Architekten. In 2009 kreeg hij de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland en een jaar later werd hij in zijn thuisland geridderd. In 2011 kreeg hij de RIBA Gold Medal for Architecture, de belangrijkste architectuurprijs in het Verenigd Koninkrijk en in 2013 ook de Praemium Imperiale van de Japanse Art Association. Nu komt daar dus ook de Pritzker Prize bij, de meest prestigieuze onderscheiding die je als architect te beurt kan vallen.
Chipperfield aan het werk zien in België? Nieuw Zuid lanceert binnenkort een nieuw project van zijn hand: Boomgaard. Wilt u er als eerste bij zijn op de voorverkoop? Of in primeur de beelden bekijken? Schrijf u in op de website https://boomgaard-antwerpen.be/.