David Chipperfield breidt het Nationaal Archeologisch Museum van Athene uit

Het Nationaal Archeologisch Museum van Athene is het grootste museum van Griekenland. In aanloop naar de Olympische Spelen van 2004 werd het al eens uitgebreid, maar anno 2023 blijkt het nog steeds te klein voor de imposante collectie. Enter David Chipperfield, die eerder ook een uitbreiding ontwierp voor het Kunsthaus in Zürich en met de renovatie van de Neue Nationalgalerie in Berlijn een veel bejubeld meesterwerk afleverde. In een druk bezette ontwerpcompetitie won zijn ontwerp het van onder andere Sanaa, Kengo Kuma en Jean Nouvel.

Het robuuste neoklassieke museum bestaat al sinds 1874 en werd ontworpen door de Duitse architecten Ludwig Lang en Ernst Ziller. Chipperfields ontwerp voorziet twee nieuwe ondergrondse verdiepingen met 20.000 vierkante meter bijkomende expositieruimte. Het originele gebouw wordt in zijn historische waarde gelaten, maar het geheel krijgt een nieuwe gevel in hedendaagse materialen en de ingang van het museum wordt verplaatst om de relatie tussen museum en stad te vergroten.

Het ontwerp voorziet ook een nieuwe museumtuin. Ook die heeft een link met Nieuw Zuid, want de tuin wordt ontworpen door Wirtz landschapsarchitecten. Het Belgische bureau ontwierp op Nieuw Zuid het groen rond de Bank Van Breda, het allereerste project in de nieuwe buurt.

De nieuwe vleugel van het Nationaal Archeologisch Museum moet in 2025 de deuren openen. Het project zal naar verluidt zo’n 300 miljoen kosten.