David Chipperfield ontwerpt sportarena voor de Winterspelen van 2026

In 2026 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Milaan. Speciaal voor die gelegenheid laat de Lombardische hoofdstad een gloednieuwe arena bouwen, de Santa Giulia Arena. Het winnende ontwerp voor de arena, die tegen 2025 klaar moet zijn, werd gemaakt door het Berlijnse kantoor van David Chipperfield Architects.

De arena maakt deel uit van een gloednieuwe gemengde stadsbuurt – Santa Giulia – enkele kilometers ten zuidoosten van de stad. Het masterplan voor de buurt werd uitgetekend door Foster + Partners, het bekende architectenbureau van Norman Foster, voor wie Chipperfield in het begin van zijn carrière nog werkte. Het masterplan omvat behalve residentiële gebouwen ook scholen en ruimte voor winkels en vrijetijdsbesteding. Er wordt ook een gloednieuw park aangelegd. Hét pronkstuk van de buurt wordt de Santa Giulia Arena, die tijdens sport- en andere evenementen plaats biedt aan zo’n 16.000 toeschouwers. De hypermoderne sporthal doet in de eerste plaats dienst als centrale arena voor de Winterspelen van 2026 in Milaan en Cortina d’Ampezzo, maar wordt later ook gebruikt voor concerten, sportevenementen en festivals.

Modern amfitheater

Voor het ontwerp werkte David Chipperfield samen met Arup. Samen bedachten ze een concept met drie ringen van verschillende hoogte. De drie aluminium kokers hebben grote ledstrips waarop boodschappen geprojecteerd kunnen worden. Door de glazen wanden ertussenin lijkt het of de ringen boven elkaar zweven. Door de elliptische vorm van de ringen lijkt de arena overigens op een dynamische en hypermoderne heruitgave van het archetypische amfitheater uit de Italiaanse oudheid.

Duurzaam ontwerp

In 2019 ondertekende Chipperfield samen met 16 andere Britse architectenbureaus een duurzaamheidscharter, waarin ze zichzelf voornemen om enkel nog duurzame keuzes te maken in hun ontwerpen. Het zal je dus niet verwonderen dat dit gebouw op energievlak grotendeels zelfvoorzienend is. Het dak van de Santa Giulia Arena is volledig bedekt met fotovoltaïsche panelen, die genoeg energie opwekken voor het hele gebouw. Bovendien nam Chipperfield ook maatregelen om het verbruik van hulpbronnen en de CO²-uitstoot te minimaliseren. Zo werkt hij voor de bouw van de arena enkel met minerale materialen.

De Santa Giulia Arena moet klaar zijn tegen 2025.