Schelde 21, waar interieurdesign en services hand in hand gaan

Vergeet anonieme gevels, achteraflocaties en minimumservices: om boven het maaiveld uit te steken, gaan ook assistentiewoningen exclusief. Er ontstaat een nieuwe niche die haar publiek verleidt met knappe architectuur, toplocaties en resort-faciliteiten. Maak kennis met Schelde 21 op Nieuw Zuid. Gids van dienst is Michael Ampe, woordvoerder van het project.

Dit zou zomaar de lobby van een high-end hotel in New York kunnen zijn. Elk detail past, heel de sfeer klopt. En dat heeft veel te maken met architect-designer Vincent Van Duysen die zijn concept streng bewaakte.

Schelde 21, dat zijn naam dank aan de ligging naast de stroom, werd integraal ontworpen door Vincent Van Duysen. Hij nam zowel de architectuur als het interieur voor zijn rekening. En dat zie je meteen bij het binnenkomen. Een toegangstrap in natuursteen, een strakke gevel met warme houtaccenten en een geruisloze glazen schuifdeur die uitgeeft op de ruime lobby. In de ontvangstruimte: nog meer natuursteen, houtwerk en een indrukwekkende raampartij die via een vide doorloopt tot de sparuimte met verzonken tuin en terras.

Een uitbundig veldboeket en de hartelijke woonassistente doen me meteen welkom voelen, evenals de uitnodigende zithoek met designlamp en strakke maar zeer comfortabele sofa’s. Uit de boxen klinkt een streepje klassiek. Dit zou zomaar de lobby van een high-end hotel in New York kunnen zijn. Elk detail past, heel de sfeer klopt. En dat heeft veel te maken met architect-designer Vincent Van Duysen die zijn concept streng bewaakte. “Elk meubel dat hier staat, en het hele interieurconcept werd persoonlijk door hem ontworpen, tot de verlichting en de gordijnen toe. Zelfs de wastafels in de toiletten, de wellnessruimte en het restaurantmeubilair werden door hem uitgedacht,” zegt Michael.

Zorg in stijl

Sober, warm, hedendaags, harmonieus en intiem zijn predicaten die de stijl van Schelde 21 het best kunnen omschrijven. Maar achter de luxueuze façade gaan ook hoog geavanceerde technieken schuil. De brandvoorzieningen en technieken kunnen wedijveren met die van een ziekenhuis, inclusief een eigen noodgenerator. Met dat verschil dat de brandslang achter een gestroomlijnde wand is weggeborgen en het brandblusicoon en evacuatieplan strak werden vormgegeven door Van Duysen in eigen persoon. Net zoals de subtiele alarmknoppen die in elke ruimte werden aangebracht, of de houten muurleuningen die perfect opgaan in het interieurplan met warme tonen en natuurlijke materialen.

Resortgevoel en designmeubilair

Ook de faciliteiten getuigen van smaak en oog voor detail. Het restaurant en terras, waar ook het brede publiek kan tafelen, werden aangekleed met stijlvol, door Van Duysen ontworpen meubilair. Evenals de ruim bemeten leefruimte, waar planten en een sfeervolle gashaard zorgen voor een huiselijk accent. In de wellnessruimte liggen gepersonaliseerde handdoeken van dikgeweven katoen en de designdouches zijn voorzien van zeep en shampoo van een kwaliteitsmerk. Door een ingenieuze ingreep komt het daglicht binnen tot in het zwembad en de fitnessruimte, gefilterd door houten panelen die meteen ook de nodige privacy waarborgen. Een sauna, schoonheidssalon en kapsalon maken het resortgevoel compleet.

Schelde 21, Vincent Van Duysen, Triple Living, Antwerpen Nieuw Zuid

Wonen in luxe

Dat hier kosten nog moeite gespaard zijn, wordt ook duidelijk op weg naar het residentiële gedeelte. Zelfs de lift is uitgerust met natuursteen en flatterend indirect licht. Wat ook opvalt is de heerlijke, subtiele geur die in de gangen hangt en afkomstig blijkt te zijn van de harthoutenvloeren die hier overal gelegd werd. Het modelappartement dat ik te zien krijg, oogt licht en ruim, hoewel het om een standaardappartement gaat en niet een van de grotere varianten die hier ook beschikbaar zijn. Een nette inkomhal met gastentoilet, een mooie leefruimte met hyperuitgeruste Bulthaup-keuken en een indrukwekkend terras. Ook hier doet niets vermoeden dat het om een assistentiewoning gaat. Mooi meegenomen is de wintertuin die zowel vanuit de aangenaam-ruime slaapkamer bereikbaar is, als vanop het terras toegankelijk is. Via glazen panelen kan de wintertuin in een handomdraai omgetoverd worden tot extra terras. Ingenieus en vooral aangenaam in zomer én winter.

Verrassend betaalbaar

Maar hoe zit het dan met de prijs? Die blijkt verrassend genoeg erg competitief te zijn. “De huurprijs is vergelijkbaar met die van andere, minder luxueuze assistentiewoningen”, stelt Michael. Het aanbod is groot, en het is de kunst om je daarin te onderscheiden. Wij hebben besloten om dat te doen door te differentiëren in locatie, faciliteiten en afwerking, maar niet in de prijs. Zo zijn we zeker van een hoge bezettingsgraad en tevreden bewoners.”