De visie van de architect: Johannes Norlander over HÅVN

Johannes Norlander is een grote naam in thuisland Zweden. Voor Nieuw Zuid ontwierp hij voor het eerst buiten de eigen landsgrenzen. De ligging aan de Schelde en de groene omgeving inspireerden hem om naar Scandinavische traditie een minimalistisch, haast transparant ontwerp te maken. Perfectie door reductie. HÅVN is een tijdloze blikvanger aan de stroom.

Huizen in het park

“Nieuw Zuid is geen stedelijke buurt in de zin van een stadscentrum, maar eerder een concept van ‘huizen in het park’, dichtbij het water, met veel groen en maximale uitzichten. HÅVN krijgt een sterke connectie met het groen en het park”, zegt Johannes Norlander. “Ook de ligging aan de Schelde zal een grote invloed hebben op de bewoners. Zij kunnen genieten van eindeloze, buitengewone uitzichten over het water.”

“De Schelde speelde een belangrijke rol in het ontwerpproces.”

Perfecte zoncondities

“Voor we beginnen te ontwerpen, bestuderen wij altijd een aantal elementen: de context, de zonnestand, de uitzichten en de wens van de klanten”, vertelt Norlander. “Hier speelde de Schelde een belangrijke rol in het ontwerpproces. HÅVN is 90 meter lang en wordt zeer transparant geconstrueerd. We willen een gebouw creëren zonder achterkant, waarin alle gevels gelijk zijn. HÅVN strekt zich uit tussen noord en zuid, wat zorgt voor perfecte zoncondities. Alle appartementen zullen op elk uur van de dag zonlicht krijgen. Dat is iets wat wij zeer belangrijk vinden.”

“Het beton wordt ter plaatse gegoten.
Je kan het vakmanschap echt zien en voelen.”

Duurzaam en kwaliteitsvol design

“Scandinavisch design is gebaseerd op reductie. We proberen met zo weinig mogelijk materialen een harmonieus gebouw te ontwikkelen, helder en eenvoudig, maar prachtig om naar te kijken. We trachten al onze ontwerpen te herleiden tot de essentie. Er moet een reden zijn waarom een bepaald element aan een gebouw toegevoegd wordt. Verder ben ik zeer blij dat het beton ter plaatse wordt gegoten. Dit heeft een zeer grote impact op de look van het gebouw, dat een erg kwaliteitsvolle uitstraling krijgt. Je kan het vakmanschap echt zien en voelen. Het wordt een indrukwekkend en tijdloos gebouw, met een afwerking van het hoogste niveau.”