Bas Smets creëert groene oase op Nieuw Zuid

“Nu de steden overal groter worden, is groen essentieel om de stad leefbaar houden.” Bas Smets, landschapsarchitect van Nieuw Zuid. 

Visionaire aanpak

Bouwheer Triple Living betrok Bas Smets reeds in een zeer vroeg stadium bij het Nieuw Zuidproject. Een visionaire aanpak, waarbij het landschap de onafhankelijkheid krijgt die het verdient. Bas Smets: “Het landschap geeft de buurt een imago en een eenheid; niet de gebouwen. Meestal is het omgekeerd: wanneer de gebouwen er staan, mogen de tuinarchitecten de lege plekken met groen opvullen. In dit project was het zo dat wij op basis van het masterplan van Secchi-Viganò eerst onze ideeën voor het landschap ontwikkelden en dat in een volgende fase de toparchitecten één voor één bij ons langskwamen.”

Schelde en sporen als inspiratie

Bas Smets: “De bomen in het park zijn ingeplant in golvende rijen, een verwijzing naar de voormalige treinsporen en de Schelde. De boomgolven stromen als het ware door naar de Schelde. Het is belangrijk de juiste boom op de juiste plek te laten groeien. Hier kozen we voor zwarte berk, ratelpopulier en zomereik. De eerste groeien snel en de laatste groeit traag.“

Water sijpelt in de bodem

Bas Smets: ”Om de waterhuishouding van het park ter plaatse te regelen zijn er wadi’s, of verzonken groene zones, voorzien. Via de lineaire wadi’s, of open greppels, tussen de gebouwen, loopt het regenwater naar de grote wadi’s in het park. Op mooie dagen vormen ze met hun licht hellende bodem ideale ligweides. Bij felle regen mogen ze probleemloos vollopen, zo verhinderen ze dat andere delen van de site onder water komen te staan. We experimenteerden eerder met wadi’s in het Brusselse Tour & Taxis.”

Kindvriendelijke woonstraten

Bas Smets: ”Vanop de centrale promenade vertakken de straten zich naar de meer intieme woonstraten. Het is er leuk voor kinderen om met hun fietsje te rijden, terwijl de mama’s bijpraten op een bankje. De plantvakken bestaan uit sierfruitbomen met een onderbegroeiing van varens. Er is plaats zat om te spelen op Nieuw Zuid. Geen storende schreeuwerige plastic tuigen hier, of dempende tegels in kunststof. We hebben bewust gekozen voor houten speeltuigen. Voor een zo natuurlijk mogelijk effect hebben de zogenaamde speelduinen valzand als bodembedekking en de blanke stammen vormen een bos op zich.”

Bas Smets: factsheet

  • Ontwerpt (inter)nationaal groene ruimtes
  • Master in burgerlijk ingenieur – architect en landschapsarchitectuur
  • Projecten in meer dan 10 landen in samenwerking met 15 architecten
  • Docent aan Harvard Graduate School of Design
  • Oprichting ‘Bureau Bas Smets’ in 2007
  • Franse prijs jonge landschapsarchitecten in 2008
  • Eerste solotentoonstelling in De Singel in 2013