De visie van de architect: Johannes Robbrecht over Zuidertuin

Aan de rand van een mooie parktuin en op een steenworp van de Gedempte Zuiderdokken is Zuidertuin gebouwd. Het innovatieve gebouw is getekend door Robbrecht en Daem architecten, een van Belgiës meest vooraanstaande architectenbureaus. Blikvanger zijn de gekartelde gevels en de wintertuinen, een hedendaagse interpretatie van de traditionele veranda. Op de grote daktuin waaraan het gebouw zijn naam ontleende, kunnen bewoners en bezoekers genieten van prachtige uitzichten over Schelde en stad.

Definitie van een woongebouw

“Wij zijn een van de eerste architectenbureaus die een opdracht hebben gekregen op Nieuw Zuid”, vertelt Johannes Robbrecht, medevennoot van Robbrecht en Daem architecten. “In die zin mogen we ons gelukkig prijzen dat wij voor een stuk de definitie van een woongebouw mochten bepalen binnen de grenzen van Nieuw Zuid. We hebben ons vooral laten inspireren door de context en de plek die we toegewezen kregen ten opzichte van het park en de andere ruimtelijke elementen in de buurt.”

“De daktuin is de perfecte ontmoetingsplaats voor bewoners.”

Daktuin als panoramaverdiep

“We wilden absoluut het dak gebruiken. Dat is de perfecte plaats voor de bewoners om elkaar beter te leren kennen. Op een aangename avond binnen een mooie omgeving kan er rustig gekeuveld worden met buren of vrienden. De daktuin ligt natuurlijk in relatie tot de omliggende landschappelijke elementen zoals het park en de Schelde. Het moet een soort panoramaverdiep worden.”

“De gekartelde gevel laat toe om vanuit bepaalde gezichtshoeken naar de Schelde te kijken.”

Optimaal Scheldezicht

“Dat de Schelde een belangrijk element is voor Antwerpen, hebben we uiteraard meegenomen in ons ontwerp. De gekartelde gevel had als uitgangspunt om vanuit bepaalde gezichtshoeken naar de Schelde te kunnen kijken. De aparte gevel, de wintertuinen en de verfijnde raamverdeling in hout, stralen een zekere warmte uit. Dat is bepalend voor het domestieke karakter dat wij willen nastreven.”