De afgelopen decennia stond België niet meteen bekend als een hotspot voor moderne toparchitectuur. Daar komt echter langzaam maar zeker verandering in. Steeds vaker vinden internationale toparchitecten de weg naar ons land. En dat is in grote maten te danken aan ambitieuze projecten zoals Nieuw Zuid.
Met bijna 2.000 appartementen, 38 gebouwen, meer dan 3.000 ondergrondse parkeerplaatsen en 12 hectare groen is de site één van de grootste nieuwbouwprojecten sinds lang in Antwerpen. En dat trekt internationale architecten aan. Nadat eerder al de Belgische toparchitect en Designer van het Jaar 2016 Vincent Van Duysen, de Zweed Johannes Norlander en de Italiaan Stefano Boeri er hun talenten toonden, drukken nu ook de Zwitserse meesters Peter Zumthor en Max Dudler hun stempel op de site.
Paola Vigano achterna
Dat steeds meer internationale toparchitecten de weg naar ons land vinden, hoeft volgens experts niet te verbazen. De Italiaanse toparchitecte Paola Vigano tekende zeven jaar geleden al het masterplan voor Nieuw Zuid. Dat zorgt nu voor een sneeuwbaleffect. Daarnaast blijkt voor grote architectenkantoren ook de gunstige economie een doorslaggevende factor voor het ontwerpen van nieuwe woonprojecten in ons land.
“Het is een dubbel verhaal. De internationale architectuurwereld kijkt steeds meer naar ons land om woonprojecten neer te zetten. Anderzijds boomt de vastgoedmarkt in ons land als nooit tevoren. We moeten als Belgische projectontwikkelaars niet te bescheiden zijn om toparchitecten te durven aantrekken. Dat is niet vanzelfsprekend, want dit vraagt een grote investering: maar het resulteert wel in architectuur van topkwaliteit die ook goed scoort inzake duurzaamheid en groen. Op termijn creëren deze samenwerkingen een win-winsituatie want grote namen spreken nog jarenlang tot de verbeelding. Kijk alleen nog maar naar wat Le Corbusier of Victor Horta voor ons land betekend hebben”, besluit Kristof Schellekens.
Scheldehof: twee gloednieuwe gebouwen
Max Dudler is de eerste Zwitser die aan de slag gaat op Nieuw Zuid. Onder de naam Scheldehof ontwerpt de toparchitect er een woontoren met plint en een bijbehorend lager gebouw. Het project zal twee gemeenschappelijke dakterrassen hebben met uitzicht op het water. In het midden van het project verrijst een binnentuin van meer dan 1.000 m².
“Vandaag wil iedereen in de Europese steden aan het water wonen”, verklaart Dudler. “Daarom staat de uitstekende ligging van het project aan de Schelde centraal in ons ontwerp. De twee gebouwen maken een U-vorm die naar de Schelde is gericht. Onze ambitie is om het voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken om dichtbij het water te wonen.”
Kristof Schellekens, woordvoerder van projectontwikkelaar Triple Living, treedt de gerenommeerde architect bij: “Vroeger was oppervlakte een belangrijk criterium, maar dat is vandaag allang niet meer het geval. Kwaliteit van uitzicht, architectuur, buitenruimte en groen primeren. De Vlaming koopt liever een kleiner appartement dat goed scoort inzake uitzicht, architectuur en terrasruimte, dan een groot appartement zonder één van die drie kwaliteiten.”