Massief houten landmark voor Zwitserse stad Biel

De Zwitserse stad Biel werd wereldwijd bekend dankzij de vele luxueuze horlogemerken die er hun oorsprong kenden. Onder meer Certina, Pontiac, Rolex, Omega en Swatch zagen er het levenslicht. Dankzij die laatste twee kan de stad aan de zuidvoet van het Juragebergte tegenwoordig ook pronken met een van de grootste – misschien wel hét grootste – massief houten bouwconstructies ter wereld. Swatch en Omega lieten er immers een gloednieuwe campus van zo’n 150.000 vierkante meter bouwen.

Dat het belangrijkste bouwmateriaal voor die campus massief hout is, hoeft niet te verwonderen. De nieuwe uitvalsbasis voor de twee horlogemakers is immers een ontwerp van de Japanse architect Shigeru Ban. De Japanse architect is altijd een felle voorstander geweest van het gebruik van duurzame bouwmaterialen en deed al in de jaren ’80 onderzoek naar recycleerbare bouwmaterialen. Het leverde hem in 2014 de prestigieuze Pritzker Prize op en een indrukwekkend portfolio waar veel toparchitecten jaloers op zijn. Zo is Ban verantwoordelijk voor onder andere het Centre Pompidou in Metz en het Terrace House in Vancouver, dat momentele nog gebouwd wordt.

De Japanse architect is altijd een felle voorstander geweest van het gebruik van duurzame bouwmaterialen en deed al in de jaren ’80 onderzoek naar recycleerbare bouwmaterialen.

Aan de drie gebouwen van de nieuwe campus – het hoofdkwartier van Swatch, de Omega Factory en het zogenaamde Cité du Temps – werd meer dan 8 jaar gewerkt. Begin deze maand werd de Swatch & Omega Campus officieel geopend.