5 Hedendaagse ontwerpen die tonen dat moderne architectuur en hout perfect samengaan

Door de eeuwen heen heeft de mens hout gebruikt om allerhande dingen te maken: van de simpelste werktuigen tot de meest indrukwekkende bouwwerken. Denk maar aan de houten huizen uit de 16de eeuw of de eeuwenoude boeddhistische tempels in Japan. Hoewel de meeste bouwwerken anno 2019 uit staal en beton worden opgetrokken, is hout de laatste jaren aan een opmerkelijke opmars bezig. Dat heeft misschien wel ten dele te maken met de prachtige ontwerpen die hedendaagse architecten over de hele wereld neerzetten. Een showcase in 5 prachtige ontwerpen…

Knarvik-kerk, Noorwegen

Deze moderne kerk in het Noorse dorpje Knarvik werd in 2014 geopend. Het 2250 vierkante meter grote gebouw werd ontworpen door de Reiulf Ramstad Arkitekter. Het Noorse architectenbureau liet zich inspireren door de typische architectuur van de Scandinavische staafkerken. “Door de stijgende dakvlakken ligt de nadruk op de kerktoren en de kapel”, aldus Reiulf Ramstad Arkitekter.

Dankzij de centrale ligging bovenop een heuvel en zijn bijzondere maar herkenbare vorm, werd de kerk in geen tijd een icoon voor de gemeenschap van het dorpje Knarvik. De kerk biedt plaats aan 500 mensen.

Superior Dome, Verenigde Staten

Sinds 1991 al heeft de universiteit van Northern Michigan (NMU) een indrukkend sportstadion. Op het moment dat de Superior Dome haar deuren opende, werd ze voorgesteld als the world’s largest wooden dome. Hoewel Amerikanen graag overdrijven, zijn we geneigd dit te geloven: de dome, die plaats biedt aan 8000 toeschouwers, is 44 meter hoog en ze heeft een diameter van 163 meter. Voor de constructie werden 781 houten balken van de plaatselijke Douglasspar gebruikt en in de afwerking kroop een indrukwekkende 174 kilometer aan houten planken.

Superior Dome, Michigan

De Superior Dome werd ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau TMP.

Centre Pompidou-Metz, Frankrijk

Het Centre Pompidou-Metz opende haar deuren in 2010. In het museum, een dependance van het Parijse Centre Pompidou, wordt een deel van de collectie van het Musée national d’art moderne getoond. Het indrukwekkende gebouw met golvend houten dak biedt 5.000 m² tentoonstellingsruimte, verspreid over drie expositieruimtes en een centrale hal. De 77 meter lange spits op de luifel verwijst naar het jaar van de opening van het museum in Parijs; 1977.

Photo by Thomas Millot on Unsplash

Het in het oog springende Centre Pompidou-Metz is een ontwerp van de Japanse architect Shigeru Ban en de Franse bouwmeester Jean de Gastines. Shigeru Ban liet zich inspireren door de vorm van een Chinese bamboehoed: het houten geraamte van het dak weerspiegelt de geweven rietstructuur van de hoed. Voor de constructie van het dak werd zo’n 16 kilometer hout gebruikt.

Metropole Parasol, Spanje

Op de Plaza de la Encarnación in de Spaanse stad Sevilla staat de imposante Metropole Parasol van de Duitse architect Jürgen Mayer. Om de omgeving van het marktplein nieuw leven in te blazen, had de stad een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Met zijn houten constructie, een van de grootste ter wereld, creëerde Mayer volgens de jury een concept dat aansluit bij de Spaanse grootmeesters Santiago Calatrava en Antoni Gaudí.

Zelf omschrijft Mayer het Metropol Parasol als “een van de grootste en meest innovatieve gebonden houtconstructies ter wereld.” Het ontwerp is dan ook heel divers: het omvat een archeologisch museum, een boerenmarkt, een verhoogd plein, meerdere cafés en restaurants onder en in de parasols en een panoramaterras bovenop.

Glass + Wood-gebouw, Japan

Dit houden kantoorgebouw slash winkelgebouw staat in de Japanse stad Koga. Het gebouw ligt langs de drukke snelweg tussen Nagoya en Kyoto en de opdracht voor architectenbureau Hamada Design was simpel: zorg voor een ontwerp dat opvalt als mensen er voorbij rijden.

De architect koos naar eigen zeggen voor hout uit energie- en ecologische overwegingen. Mooi meegenomen: door rood cederhout te gebruiken, kreeg het ontwerp een extra warme gloed en textuur, die perfect samengaan met de vele planten die in het ontwerp zijn opgenomen. Bovenop het dak gaan verschillende plantenbakken naadloos over in het cederhout. Op het gelijkvloers staat een boom die op termijn door het hele gebouw groeit.