Pritzker Prize-winnaar Shigeru Ban ontwerpt voor het eerst in België

Architectuurliefhebbers in ons land dragen hem al jaren op handen, maar voor het grote publiek is de Japanse architect Shigeru Ban wellicht nog een nobele onbekende. Lang zal dat echter niet meer duren, want Nieuw Zuid start met de werken aan BAN, het allereerste architecturale ontwerp van de Japanse grootmeester in ons land. Een in het oog springende houten landmark, die veel mensen zal bekoren met zijn uitzichten én zijn uitzicht.

“Ban is één van de hoogst aangeschreven architecten wereldwijd. Met zijn komst tonen we opnieuw dat architectuur een van de belangrijkste pijlers van Nieuw Zuid is.”

BAN is een hybride constructie van beton, staal en hout, waarbij de houten gevelelementen een signatuurrol spelen en duidelijk de naam dragen van de bekende architect. “De houten façade is echt mijn handelsmerk. Ik ben blij dat ik op deze manier mijn stempel kan drukken op het straatbeeld van Antwerpen”, zegt Ban.

Verbonden met de omgeving

Dankzij de houten gevelaccenten is BAN echt een indrukwekkend gebouw. Twee gebouwen eigenlijk, want het project omvat een woontoren met lagere aanbouw en een tweede vrijstaand gebouw rond een weelderige binnentuin. De woontoren van 25 verdiepingen staat in het uitgestrekte park van Nieuw Zuid en rijst boven de site op, waardoor de panorama-appartementen genieten van vergezichten over Schelde en stad.

Voor Shigeru Ban is connectie tussen mens, gebouw en omgeving essentieel. Die filosofie komt enerzijds tot leven in het warme houten gevelwerk, maar ook in de flexibele indeling van de woonunits, die aangepast kunnen worden aan de wensen van de bewoners. Dankzij de ruime terrassen en wintertuinen vloeien omgeving en leefruimte harmonieus in elkaar over.

Ruime keuze aan diverse woningen

Behalve een opvallend project, wordt BAN ook een heel veelzijdig project. Naast één- en tweeslaapkamerappartementen is er immers ook plaats voor paviljoenappartementen met drie slaapkamers. Op de benedenverdieping is er ruimte voor kantoren en commerciële activiteiten.

Eerste grote residentiële project van Pritzker Prize-winnaar in België

In 2014 werd Shigeru Ban bekroond met de Pritzker Prize. De Nobelprijs voor Architectuur, zeg maar. Op de erelijst wordt hij geflankeerd door ronkende namen als Frank Gehry, Rem Koolhaas, Renzo Piano, Zaha Hadid en Oscar Niemeyer.

Ook dat maakt zijn komst naar Nieuw Zuid des te unieker. De Belgische ontwerpen van Prizker Prize-winnaars zijn immers op één hand te tellen. Momenteel is in België enkel het werk van Eduardo Souto De Moura, Àlvaro Siza, Zaha Hadid en Richard Rogers te bewonderen. BAN wordt het eerste grote residentiële project van een Pritzker Prize-winnaar in ons land.

“Wij zijn heel blij dat iemand met zijn standaard en klasse voor ons een ontwerp heeft gemaakt en dat we dat ontwerp eindelijk kunnen tonen aan de buitenwereld”, legt Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living, uit. “Ban is één van de hoogst aangeschreven architecten wereldwijd. Met zijn komst tonen we opnieuw dat architectuur een van de belangrijkste pijlers van Nieuw Zuid is.”