De visie van de architect: Han van den Born over Zuiderzicht

Het Rotterdamse architectencollectief KCAP kreeg, in samenwerking met evr-Architecten uit Gent, het voorrecht de eerste toren te ontwikkelen voor het stadsdeel Nieuw Zuid. Met haar unieke design en vele terrassen wordt Zuiderzicht een indrukwekkende blikvanger die de Antwerpse skyline hertekent.

Esthetisch én praktisch

“Architectuur is een toegevoegde waarde van het bouwen”, vertelt Han van den Born, partner van KCAP. “Een Franse filosoof, Paul Valery, zei ooit dat architecten eindeloos stenen kunnen stapelen, maar dat resulteert altijd in bouwwerken die doods aanvoelen. Je kan gebouwen natuurlijk ook laten zingen en swingen. Het esthetische is heel belangrijk, maar de praktische zaken zijn even essentieel. Je moet gebouwen maken waar vraag naar is. Mensen willen mooie plattegronden, goed bereikbaar zijn en in een waanzinnig landschap leven. Beide kanten van de architectuur fascineren mij.”

“Het esthetische is heel belangrijk,
maar de praktische zaken zijn even essentieel.”

Eigen manuscript

“De bedoeling van Nieuw Zuid is dat er een diversiteit aan architectuur komt. Verschillende ontwerpers mogen hun eigen manuscript schrijven. Toch hebben de stedenbouwkundigen die het masterplan hebben geschreven voor samenhang gezorgd. Zo introduceerden zij het concept Bigger and Cheaper. De idee hierachter geeft bewoners de keuze om een extra binnenruimte te creëren door het terras af te sluiten.”

De rust van water en groen

“Als je een ontwerp maakt voor hoogbouw, dan is het uitzicht vanuit de appartementen erg belangrijk. In steden wonen veel mensen, maar tegelijkertijd geeft water veel rust. Daarom is de ligging aan de Schelde zo fantastisch. Het gebouw past ook heel mooi in het groene landschap. Wanneer je vanuit de lobby buitenkomt, treed je binnen in een heel mooie binnentuin. Omgekeerd is het vanzelfsprekend een aangename manier om bij je woning aan te komen.”